CULTURA
Serbia are una dintre cele mai variate culturi ale Europei. Frontiere între imperii mari au fost stabilite pe teritoriul actualei Serbii, în mai multe epoci ale istoriei europene : între partea vestica si cea estica a Imperiului Roman; între Regatul Ungariei, Imperiul Bulgar si cel Bizantin; si între Imperiul Otoman si Imperiul Austriac (mai târziu Austro-Ungar). Drept rezultat, în timp ce nordul Serbiei poate fi numit „centru-european”, sudul apartine mai degraba Estului Europei. Desigur, ambele regiuni s-au influentat reciproc, asa ca o separare între nord si sud este mai degraba artificiala.
Influenta Imperiului Bizantin asupra Serbiei a fost poate cea mai importanta. Sârbii sunt crestini ortodocsi, având o Biserica nationala - Biserica Ortodoxa Sârba. Folosesc atât alfabetul chirilic, cât si cel latin, datorita influentelor atât estice, cât si vestice. Manastirile din Serbia, construite în special în Evul Mediu, sunt poate cea mai buna dovada a influentei bizantine si ortodoxe, dar si a Europei vestice (romanice). Majoritatea reginelor din istoria Serbiei au avut o origine straina, incluzându-le pe Hélčne d'Anjou (verisoara a lui Carol I al Siciliei), Anna Dondolo (fiica dogelui Venetiei, Enrico Dandolo), Caterina a Ungariei, si Simonida a Bizantului.
Serbia are opt situri culturale considerate de UNESCO Patrimoniu al Umanitatii : manastirile Stari Ras si Sopocani (din 1979), manastirea Studenica (1986), Complexul Monahal Medieval din Kosovo, care include : manastirea Decani, Maica noastra de la Ljeviš, Gracanica si Patriarhatul de la Pec- (2004, în pericol din 2006), si Gamzigrad - Romuliana, precum si Palatul lui Galerius, adaugat în 2007. De asemenea, exista doua memorii literare care au fost adaugate pe lista UNESCO ca facând parte din lista Programului Memoriile Lumii : Scripturile Miroslav, manuscrise din secolul XII (adaugate în 2005), si arhiva Nikola Tesla (2003)