ISTORIE
Radacinile statului se īntind pāna īn secolul al VII-lea si se suprapun istoriei Dinastiei Vlastimirovic. Un regat sārb, cu capitala la Duklja, a luat fiinta īn secolul al XI-lea, gasindu-si sfārsitul spre finele secolului urmator.
Serbia medievala s-a format īn jurul regiunii Raka, īn secolul al XII-lea avānd ca figura centrala pe Marele Jupan Stefan Nemanja. Īn anul 1220, sub conducerea lui Stefan Īntāi, Serbia a devenit regat, iar īn anul 1346 Stefan Duan a īnfiintat Imperiul Sārb, dezintegrat īn urma īnfrāngerii īn fata turcilor otomani īn anul 1389. Batalia istorica a avut loc la Kosovo. Nordul Serbiei a fost cucerit si el prin caderea cetatii Smederevo īn anul 1459, urmānd Bosnia cātiva ani mai tārziu si Hertegovina īn 1482.
Īntre anii 1459 - 1804, Serbia īn pofida a trei invazii austriece si a numeroase rebeliuni, a ramas sub conducerea Imperiului Otoman. Viata religioasa a fost dominata de Islam, fapt care a dus la numeroase convertiri. Cei convertiti au preluat denumirea de musulmani, iar mai tārziuni pe cea de bosniaci, refuzānd sa mai fie identificati drept de sārbi.
Revolta anilor 1804-1813 condusa de catre Šorde Petrovic (cunoscut si sub denumirea de Karadorde - "George cel Negru"), si revolta din anul 1815, a dus la īnfiintarea Principatului Serbiei. Avānd o autonomie larga fata de Impoeriul Otoman, este considerat precursorul Serbiei moderne.
Īntre anii 1815 - 1903, Serbia a fost condusa de catre Dinastia Obrenovic, cu exceptia perioadei dintre anii 1842 - 1858, cānd la conducerea tarii s-a aflat Printul Aleksandar Karadordevic. Īn anul 1903, Dinastia Obrenovic a fost īnlocuita de catre Dinastia Karadordevic, descendenta a lui Šorde Petrovic.
Lupta pentru modernizarea societatii, pentru drepturile omului si pentru un stat national au durat aproape trei decenii si s-a īncheiat cu adoptarea constitutiei la 15 martie 1835. Īn 1876, Muntenegru, Serbia, si Bosnia au declarat razboi Imperiului Otoman si au proclamat unirea. Totusi, Tratatul de la Berlin din 1878, care a fost semnat la Congresul de la Berlin de catre Marile Puteri, a acordat deplina independenta doar Serbiei si Muntenegrului, lasānd Bosnia si Raka , Austro-Ungariei, care a blocat unirea lor pāna la Razboaiele Balcanice din 1912 si 1913 si Primul Razboi Mondial.
Asasinarea la 28 iunie 1914 a Arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei la Sarajevo īn Austro-Ungaria de catre Gavrilo Princip, un sustinator al unitatii slavilor de sud, supus austriac si memebru al organizatiei Tānara Bosnie, a servit drept pretext pentru ca Austro-Ungaria sa declare razboi Serbiei. Rusia a īnceput sa īsi mobilizeze trupele pentru apararea aliatei sale, Serbia, ceea ce a dus la declaratia de razboi a Germaniei īmpotriva Rusiei īn vederea sustinerii aliatei acesteia Austro-Ungaria. Totusi, de vreme ce strategii militari germani doreau sa evite un razboi pe doua fronturi atāt īmpotriva Rusiei cāt si īmpotriva a Frantei, acestia au atacat mai īntāi Franta. Īn cele din urma, aceasta a culminat cu atragerea īn razboi a tuturor Marilor Puteri europene. Armata sārba a cāstigat cāteva victorii importante īmpotriva Austro-Ungariei īn timpul Primului Razboi Mondial, dar a fost complesita īn final de fortele unite ale Germaniei, Austro-Ungariei si Bulgariei. Īn Primul razboi mondial Serbia a avut 1 260 000 de victime - 28 % din totalul populatiei sale si 58 % din populatia sa masculina.
Īn anul 1918, Serbia fonda īmpreuna cu Muntenegru, Regatul sārbilor, croatilor si slovenilor, cunoscut mai tārziu sub denumirea de Regatul Iugoslav. Īn timpul celui de al II-lea razboi mondial, Serbia a fost un stat marioneta a Germaniei Hitleriste. Teritoriul sau includea Serbia Centrala de azi si partea vestica a Banatului.
Īn 1945 Serbia a devenit parte a unei federatii, cea de-a doua Iugoslavie, Republica Socialista Federativa Iugoslavia, condusa de Josip Broz Tito pāna la moartea acestuia īn 1980.
De la caderea celei de-a doua Iugoslavii īn 1992 si pāna īn 2003, Serbia a format, īmpreuna cu Muntenegru, Republica Federala Iugoslavia. Īn ciuda razboiului civil din tarile vecine, Croatia si Bosnia-Hertegovina, īn Serbia a fost pace pāna īn 1998, desi o parte din institutiile si conducerea tarii au sustinut pe sārbii bosniaci si pe cei din Croatia īn aceste conflicte, īnarmāndu-i si dirijāndu-le trupele.
Īntre 1998 si 1999, ciocnirile din Kosovo dintre fortele de securitate sārbe si iugoslave pe de o parte si Armata de Eliberare din Kosovo pe de alta parte, au condus la bombardamentele NATO, care au durat 78 de zile. Atacurile au fost oprite cānd presedintele iugoslav Slobodan Miloevic a acceptat sa retraga fortele de securitate, inclusiv armata si politia din Kosovo. Acestea au fost īnlocuite cu o forta internationala, iar Kosovo a ramas, formal, īn cadrul federatiei Iugoslave.
Īntre anii 2003 - 2006, Serbia a fost parte a Uniunii Statale Serbia si Muntenegru. Īn data de 21 mai, 2006, Muntenegru a hotarāt īn urma unui referendum iesirea din uniune - 55.5% dintre voturi au fost īn favoarea independentei. Pe 3 iunie, Parlamentul Muntenegrului a declarat independenta tarii, iar pe 5 iunie, Adunarea Nationala a Serbiei a declarat Serbia succesoare īn drepturi a Uniunii Statale.
La alegerile prezidentiale din 27 iunie 2004, a fost ales ca presedinte Boris Tadic (instalat īn functie īn 11 iulie).
Pe 20 ianuarie 2008 au avut loc alegeri prezidentiale, soldate (3 februarie) cu realegerea lui Boris Tadic.